Vad är en 301-redirect och varför är det viktigt för din hemsida?

Som webbredaktör är det viktigt att du har kunskap om olika tekniska begrepp och verktyg för att optimera din hemsida. Ett av dessa begrepp är “301-redirect”, som är en viktig funktion när det kommer till webbutveckling och sökmotoroptimering.

En 301-redirect är en permanent omdirigering av en webbsida till en annan. När en 301-redirect används, meddelas webbläsaren och sökmotorerna att den gamla webbadressen permanent har flyttats till en ny plats. Detta är till stor nytta för din webbplats, eftersom du kan föra över trafik från gamla webbadresser till nya och bevara rangordningen på sökmotorerna.

Ett exempel på när du skulle använda en 301-redirect är om du har en ny webbsida och vill att användarna ska ledas till den nya adressen istället för den gamla. Detta säkerställer att besökare inte fastnar på en felaktig eller inaktiv länk och bibehåller deras engagemang och användarupplevelse. Dessutom är det viktigt att använda 301-redirect för att kommunicera förändringar till sökmotorerna och bevara värdet av inkommande länkar.

Nu när vi har förklarat vad en 301-redirect är och varför den är viktig för din hemsida, låt oss ta en närmare titt på hur du kan implementera en på din WordPress-webbplats.

Hur man implementerar en 301-redirect på WordPress

Att implementera en 301-redirect på din WordPress-webbplats är relativt enkelt och kräver ingen djupgående teknisk kunskap. Det finns två vanliga metoder du kan använda:

 1. Använd en plugin: Det finns flera plugins tillgängliga för WordPress som gör det enkelt att implementera 301-redirects. Ett populärt val är pluginen “Redirection”, som ger dig en användarvänlig gränssnitt för att hantera dina omdirigeringar.
 2. Ändra .htaccess-filen: Om du är bekant med teknisk webbutveckling, kan du redigera .htaccess-filen direkt på din WordPress-webbplats. Du kan lägga till följande kod för att skapa en 301-redirect:
Redirect 301 /gammal-webbadress/ http://www.ny-webbadress.com/

Se till att ersätta “gammal-webbadress” med den specifika webbadressen som du vill omdirigera och “ny-webbadress” med destinationen där du vill att användarna ska skickas vidare.

Nu har du lärt dig vad en 301-redirect är, varför det är viktigt för din hemsida och hur du kan implementera det på din WordPress-webbplats. Genom att använda 301-redirects kan du säkerställa en smidig övergång för användare och sökmotorer när du gör förändringar på din webbplats. Detta kan hjälpa dig att bevara sökmotorrankningar och förbättra användarupplevelsen hos dina besökare.

FörklaringExempel
301-RedirectPermanent omdirigering av en webbsida
Marknadschefens rollKunskap om tekniska begrepp och verktyg
Användning av 301-redirectFlytta trafik från gamla webbadresser till nya
301-Redirect i WordPressImplementera via plugin eller .htaccess-filen
 1. Använd en funktion i functions.php: Om du vill göra ändringar i omdirigeringarna direkt i din temafilsida “functions.php”, kan du använda dig av WordPress inbyggda funktioner. Du kan använda funktionen “wp_redirect” för att omdirigera användare från en webbadress till en annan. Här är ett exempel på hur du använder den:
function redirect_old_to_new() {
  if (is_page('gamla-webbadressen')) {
    wp_redirect('http://www.ny-webbadress.com/', 301);
    exit;
  }
}
add_action('template_redirect', 'redirect_old_to_new');

Nu när du har lärt dig olika sätt att implementera en 301-redirect på din WordPress-webbplats, kan du välja den metod som passar dig bäst. Oavsett vilket alternativ du väljer, kommer en 301-redirect att bidra till att förbättra användarupplevelsen och bibehålla din webbplatsens Sökmotoroptimering (SEO).

MetodBeskrivning
Använd en pluginPlugins som “Redirection” ger användarvänliga gränssnitt för att hantera omdirigeringar
Redigera .htaccess-filenRedigera huvudmappen på webbservern för att lägga till en 301-redirect
Använda functions.phpImplementera omdirigeringar direkt i temafilsidan “functions.php”